"Rad na crno", to jest iznajmljivanje bez potrebnih dozvola i rješenja za rad, ima dovoljno nedostataka koji će vas potaknuti da radite legalno. Vlasnici apartmana, soba i pansiona koji rade „na crno" izlažu se konstantnom riziku i strahu, kako od inspekcije, tako i od iznajmljivača koji imaju uredne papire, nekonkurentnosti, slabe zaštite prava gosta i sl. Nabrojiti ćemo prednosti koje imaju oni koji su uredno kategorizirali apartmane, sobe ili kuće u domaćinstvu, vode sve potrebne knjige i podmiruju obaveze, a ovo je i poziv na legalan rad onima koji se tek planiraju početi baviti ovim za naše područje isplativim poslom. Isto tako ukazati ćemo vam i na sve nedostatke.

  • Strah od inspekcije. Kazne za prekršaje mogu biti od 1.000,00 do 15.000,00 kuna . Za veliki dio prekršaja inspektor smije na licu mjesta naplatiti iznajmljivaču 1.000,00 kuna. Isplati li se?
  • Podrška i dodatna promidžba za iznajmljivača. Legalan iznajmljivač se može bez bojazni sa spronim pitanjima obratiti i Ministarstvu turizma i svim nadležnim institucijama, a svaka vrsta potpore doći će i od TZ mjesta Betina. Velik dio gostiju smještaj će provjeriti i na internet stranicama naše TZ koja naravno na svom spisku vodi samo registrirane iznajmljivače. Oglašavanje na našim stranicama garancija je gostu da je njegov stanodavac provjeren i siguran što puno znači.
  • Suradnja s agencijama. Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu koji detaljno opisuje prava i uvjeti rada turističkih agencija, jasno je da agencija ne smije posredovati ili nuditi usluge smještaja iznajmljivača koji nema ishođeno rješenje nadležnog Ureda. Ukoliko radite "na crno" i agencija vas pristane oglašavati, možete biti sigurna da i ta agencija radi bez potrebnih papira. To je naravno dodatni rizik da dođete na udar Državnog inspektorata i da vaša zarada završi kao sredstvo za plaćanje kazni. S druge strane, velika konkurencija na tržištu agencija i on-line agencija daje vašim potencijalnim gostima izbor, a nelegalan rad očituje se kroz način naplate i rezervacije što goste i te kako odbija od toga da rezerviraju smještaj u takvim agencijama, pa će samim time i vaša popunjenost biti manja.
  • Fair-play odnos prema zajednici. Svaki registrirani iznajmljivač mora imati u vidu izdatke, boravišnu pristojbu koja je uračunata u cijenu i koju plaća gost, turističku članarinu, poreze i sve obveze koju plaćaju svi koji se bave turizmom direktno ili indirektno u nekom mjestu. Ukoliko vas upravo te obveze odbijaju od legalnog načina poslovanja, razmislite koliko ova davanja pomažu i unapređuju cijelu zajednicu. te da svojim doprinosom sudjelujete u stvaranju pozitivnog imagea cijelog našeg mjesta i poboljšavanju turističke slike i ponude, što će u konačnici rezultirati većom potražnjom i vašim boljim poslovanjem.
  • Prava i sigurnost za gosta. Ako se gostu neregistrirani smještaj koji je našao na internetu ne svidi ili nije onakav kakav je rezervirao, odustat će od smještaja jer to može vrlo lako ako želi, slijedeći korak može biti žalba u našem uredu, a možda i poziv samog gosta Inspektoratu. Nikome nije u interesu da naši gosti sa odmora u Jezerima, kući odnesu tako loše utiske i da ih podijele sa svojim prijateljima. Na taj način naštetili ste gostu, sebi i cijelim Jezerima.